Sposób przygotowania:
Kurczak z owocami
kurczak: Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z majerankiem, natrzeć po wierzchu. Jabłko obrać, pokroić na grubą kostkę, dodać śliwki, nadziać kurczaka.
Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 1 i 1/2 godziny.
owocowy dodatek: Jabłek obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić.
sos żurawinowy: Żurawinę umyć, przełożyć do rondelka. Jabłka drobno pokroić, dodać do rondelka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia.
Krótko zmiksować blenderem. Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.
Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 1 i 1/2 godziny.
owocowy dodatek: Jabłek obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić.
sos żurawinowy: Żurawinę umyć, przełożyć do rondelka. Jabłka drobno pokroić, dodać do rondelka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia.
Krótko zmiksować blenderem. Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.