SUPERPRZEPIS

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Piersi z kaczki pieczone z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami są bardzo aromatyczne, dodatek jabłek i soku pomarańczowego sprawia że mięso jest soczyste i smaczne.

Składniki:

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Skórę z piersi z kaczki nacinamy w kostkę. Piersi nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, skórką otartą z pomarańczy i oliwą. Wstawiamy na noc do lodówki. Piersi z kaczki układamy na zimnej patelni, skórą do patelni, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięsem do dołu.

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ósemki, obkładamy nimi piersi. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Piersi podajemy z pieczonymi jabłkami.
Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Skórę piersi nacinamy w kratkę, nacieramy przyprawami.
Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Pierś układamy na patelni skórą do dołu i obsmażamy.
Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
W naczyniu żaroodpornym naczyniu układamy jabłka i pierś.