Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Mięso mielone po rosyjsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso ma słodko-ostry smak, dzięki dodatkowi ostrej musztardy. Świetnie smakuje z bagietką czy chrupkimi grzankami. Polecam na obiad lub kolację.

Mięso mielone po rosyjsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso mielone po rosyjsku

 

  • 600g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 300ml bulionu,
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Mięso mielone po rosyjsku
Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut, Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem. Życzę smacznego ;)
Mięso mielone po rosyjsku
Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski.
Mięso mielone po rosyjsku
Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut,
Mięso mielone po rosyjsku
Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut,
Mięso mielone po rosyjsku
Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia