Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad i kolację z wykorzystaniem sezonowego warzywa

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, smażyć do miękkości.

Pomidory ponacinać, zalać wrzątkiem, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Dodać do usmażonego mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Ser zetrzeć na grubej tarce.

Cukinię przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć pestki, posypać solą, pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym oliwą.

Cukinię przykryć folią i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut do miękkości.

Upieczoną cukinię nafaszerować przygotowanym mięsem mielonym, posypać startym serem, podpiec jeszcze 10 minut.

Podawać z grzankami.