gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Mięso w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

czeka się długo ale warto

Mięso w galarecie

Składniki:

Mięso w galarecie

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • groszek konserwowy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna

Sposób przygotowania:

Mięso w galarecie
Fileta, nogi z kurczaka (całe), i marchewki ugotować w osolonej wodzie. Mięso wyciągnąć z rosołu, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną marchewkę pociąć w kostkę i krążki. Groszek konserwowy odsączyć z wody. Natkę pietruszki posiekać drobno. Na spodzie niewielkich szklanek układać po trochu, natki, marchewki i groszku. Na to nakładać duże ilości mięsa do 3/4 wielkości szklanki. Przyprawić rosół, w którym gotowaliśmy mięsa z marchewką. Dodać do niego żelatynę. Zalać szklanki z mięsem. Odstawić na noc w zimne mięso do stężenia. Podawać polane octem.