Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka w majonezowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka ugotowane z warzywami i usmażone w pikantnym, majonezowym cieście jest rewelacyjne.

Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka w majonezowej panierce

 

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10 cm pora
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy jarzynka
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w majonezowej panierce
Umyte mięso włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa, łyżeczkę przyprawy jarzynka, szczyptę soli, 2-3 ziarenka pieprzu i ugotować do miękkości. Ugotowane wyjąć z garnka, ostudzić, obrać ze skóry. Do miseczki włożyć majonez, wlać mleko, dodać jajko, paprykę, przyprawę jarzynka, mąkę. Wszystko razem dokładnie zmiksować. W przygotowanym cieście obtaczać mięso i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Mięso z kurczaka w majonezowej panierce
Do majonezu dodać wszystkie przygotowane składniki
Mięso z kurczaka w majonezowej panierce
Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować
Mięso z kurczaka w majonezowej panierce
Ugotowane mięso obrać ze skóry i obtoczyć w cieście
Mięso z kurczaka w majonezowej panierce
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.