Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w czosnku i przyprawie do grilla, pieczone w rękawie z dodatkiem sera mozzarelli to rarytas dla podniebienia.

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla

Składniki:

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla

 

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka klasycznej przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju czosnkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 kulki sera mozzarella
  • sól, pieprz kolorowy do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla
Wszystkie przygotowane składniki marynaty razem połączyć

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki, dodać olej czosnkowy, przyprawę do grilla, paprykę wędzoną, sok z cytryny i syrop z agawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem

Umyte mięso podzielić na porcje, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i kolorowym pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla
Mięso obtoczone marynatą odłożyć do lodówki

Dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, szczelnie spiąć i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla
Miękkie mięso posypać mozzarellą i piec do rozpuszczenia się sera

Następnie mięso wraz z rękawem ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, wykałaczką zrobić kilka otworków w rękawie, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.

Kilka minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw a mięso posypać startym na grubej tarce serem mozzarella, zapiec.


Tagi:

danie kurczak