Sposób przygotowania:
Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywamiPieczenie bułek
Masło roztapiamy w garnuszku, łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajko, sól, cukier i mleko z masłem.
Zagniatamy ciasto.
Naczynie z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
Następnie ciasto zagniatamy ponownie (tym razem krótko) i wyrabiamy z niego 6 bułek.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 st. C przez 15 minut.
Przygotowanie kotletów, dodatków i sosu
Mięso łączymy z sosem sojowym i maggi. Wyrabiamy masę mięsną, z której wyrabiamy 6 kotletów.
Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w plastry. Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
Przygotowujemy sos, łącząc ketchup z majonezem.
Grillowanie
Burgery smażymy na patelni grillowej lub na grillu do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia.
Gdy burgery z grillują się z jednej strony, przerzucamy je na drugą stronę, solimy je i oprószamy pieprzem, na usmażonej stronie kładziemy ser.
ETAP 4:
Kawałki papryki i plasterki cebuli smarujemy oliwą, wrzucamy na patelnię lub grill obok burgerów. Obok kładziemy plasterki boczku.
ETAP 5:
Bułki przekrajamy na pół. Jedną z połówek każdej bułki smarujemy sosem koktajlowym, drugą zaś musztardą.
Na spodniej części każdej bułki układamy sałatę, pomidora i plasterki ogórka kiszonego. Wykładamy burgery.
Na mięsie układamy boczek, cebulę i paprykę.
Składamy burgery i spinamy je patyczkami do szaszłyków.
SylaUla
zbysiowa