SUPERPRZEPIS

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami

  • 2
  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami

Burger wołowy z dodatkiem sera, boczku i warzyw, w bułce maślanej własnego wypieku, co prawda jest grzeszkiem dietetycznym, ale za to jak smakuje.

Składniki:

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami

Na bułki:

Na kotlety:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • sos sojowy
  • odrobina maggi
  • sól
  • pieprz

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami

Pieczenie bułek

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami
Z ciasta wyrabiamy 6 bułek. Odstawiamy je do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy w garnuszku, łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajko, sól, cukier i mleko z masłem.
Zagniatamy ciasto.

Naczynie z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

Następnie ciasto zagniatamy ponownie (tym razem krótko) i wyrabiamy z niego 6 bułek.

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 st. C przez 15 minut.

Przygotowanie kotletów, dodatków i sosu

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami
Kotlety smażymy na patelni grillowej lub na grillu

Mięso łączymy z sosem sojowym i maggi. Wyrabiamy masę mięsną, z której wyrabiamy 6 kotletów.

Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w plastry. Ogórki kiszone kroimy w plasterki.

Przygotowujemy sos, łącząc ketchup z majonezem.

Grillowanie

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami
Na każdym burgerze układamy plaster sera żółtego

Burgery smażymy na patelni grillowej lub na grillu do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia.

Gdy burgery z grillują się z jednej strony, przerzucamy je na drugą stronę, solimy je i oprószamy pieprzem, na usmażonej stronie kładziemy ser.

ETAP 4:

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami
Na patelni lub grillu grillujemy także boczek, paprykę i cebulę

Kawałki papryki i plasterki cebuli smarujemy oliwą, wrzucamy na patelnię lub grill obok burgerów. Obok kładziemy plasterki boczku.

ETAP 5:

Burger wołowy z serem, boczkiem i warzywami
Bułki smarujemy sosem i musztardą, wykładamy dodatki i burgery

Bułki przekrajamy na pół. Jedną z połówek każdej bułki smarujemy sosem koktajlowym, drugą zaś musztardą.

Na spodniej części każdej bułki układamy sałatę, pomidora i plasterki ogórka kiszonego. Wykładamy burgery.

Na mięsie układamy boczek, cebulę i paprykę.

Składamy burgery i spinamy je patyczkami do szaszłyków.


Tagi:

mięso danie