Sposób przygotowania:
Pizza z boczkiem, szynką i warzywamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy letnią wodę, drożdże, oliwę, sól, cukier, przyprawę.
Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie odstawać od dłoni lub haka robota.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu
Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy sól, oregano i bazylię.
Całość blendujemy.
Przygotowanie dodatków
Boczek kroimy na kawałki i smażymy na patelni.
ETAP 4:
Paprykę (oba rodzaje) myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki.
Paprykę i cebulę podsmażamy na oliwie.
Ser ścieramy na tarce.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na okrągły placek.
Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki: szynkę, boczek, paprykę i cebulę.
Pizzę posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na ok. 15 minut.