Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie pizzy to świetny sposób na sprawienie frajdy rodzinie, ale też na wykorzystanie tego, co nam zalega w lodówce. W roli dodatków na tej pizzy znalazły się: boczek, szynka, papryka i cebula. Obowiązkowo na pizzy znalazł się też ser.

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami

Składniki:

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami

Na ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 4 g drożdży instant
  • 75 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki oliwy
  • łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej

Na sos:

Dodatki:

  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • kilka plastrów szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • oliwa do podsmażenia warzyw
  • 10 dag sera żółtego gouda

Sposób przygotowania:

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami

Przygotowanie ciasta

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami
Przygotowujemy ciasto z dodatkiem przyprawy do dań kuchni włoskiej

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy letnią wodę, drożdże, oliwę, sól, cukier, przyprawę.

Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie odstawać od dłoni lub haka robota.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami
Przygotowujemy sos pomidorowy z oregano i bazylią

Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy sól, oregano i bazylię.

Całość blendujemy.

Przygotowanie dodatków

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami
Boczek kroimy na kawałki i smażymy na pateln

Boczek kroimy na kawałki i smażymy na patelni.

ETAP 4:

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami
Papryki kroimy w paseczki, a cebulę w plasterki

Paprykę (oba rodzaje) myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki.

Paprykę i cebulę podsmażamy na oliwie.

Ser ścieramy na tarce.

ETAP 5:

Pizza z boczkiem, szynką i warzywami
Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na okrągły placek.

Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki: szynkę, boczek, paprykę i cebulę.

Pizzę posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na ok. 15 minut.