Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka z dodatkiem żurawiny do mięs, curry, czosnku i miodu to rewelacyjne połączenie smaków.

Mięso z kurczaka z żurawiną

Składniki:

Mięso z kurczaka z żurawiną

 

  • 3 porcje z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki żurawiny do mięs
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z żurawiną

ETAP 1:

Mięso z kurczaka z żurawiną
Wszystkie składniki marynaty razem połączyć

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty oprócz soli i pieprzu, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka z żurawiną
Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem.

Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka z żurawiną
Mięso ze wszystkich stron posmarować marynatą

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka z żurawiną
Mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa

Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, szczelnie zawiązać,odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Następnie folię przebić w kilku miejscach wykałaczką. Mięso włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Po upływie pół godziny rozciąć rękaw żeby mięso mocniej się zrumieniło i powstała chrupiąca skórka.