Sposób przygotowania:
Roladki z piersi kurczaka z żurawiną
Piersi z kurczaka przecinamy nie docinając do końca w tzw. motylka. Odcinamy brzegi tak, by powstały dwa prostokąty. Mięso delikatnie rozklepujemy, gdyż jest delikatne.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i chili. Wkładamy mięso do tak przygotowanej marynaty i pokrywamy nią płaty mięsa.. Odstawiamy na około 15 minut.
Odcięte skrawki mięsa siekamy drobniutko, dodajemy żurawinę i jajo. Mieszamy dokładnie. Na płaty mięsa nakładamy farsz z żurawiną i rolujemy roladki niezbyt ściśle, by farsz nie wypłynął.
Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Zawijamy je w folie do pieczenia. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C około 20 minut.
Przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, by roladki lekko się zarumieniły. Roladki możemy podać na ciepło z brązowym ryżem lub na zimno jako dodatek do pieczywa razowego.
Dobrze smakują z dodatkiem kiełków.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i chili. Wkładamy mięso do tak przygotowanej marynaty i pokrywamy nią płaty mięsa.. Odstawiamy na około 15 minut.
Odcięte skrawki mięsa siekamy drobniutko, dodajemy żurawinę i jajo. Mieszamy dokładnie. Na płaty mięsa nakładamy farsz z żurawiną i rolujemy roladki niezbyt ściśle, by farsz nie wypłynął.
Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Zawijamy je w folie do pieczenia. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C około 20 minut.
Przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, by roladki lekko się zarumieniły. Roladki możemy podać na ciepło z brązowym ryżem lub na zimno jako dodatek do pieczywa razowego.
Dobrze smakują z dodatkiem kiełków.