jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Roladki z piersi kurczaka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Roladki z piersi kurczaka z żurawiną pieczone w piekarniku możemy podać na ciepło z dodatkiem brązowego ryżu lub na zimno jako dodatek do pieczywa.

Roladki z piersi kurczaka z żurawiną

Składniki:

Roladki z piersi kurczaka z żurawiną

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 jajo
  • sok z połówki cytryny
  • kiełki brokułów lub rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Roladki z piersi kurczaka z żurawiną
Piersi z kurczaka przecinamy nie docinając do końca w tzw. motylka. Odcinamy brzegi tak, by powstały dwa prostokąty. Mięso delikatnie rozklepujemy, gdyż jest delikatne.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i chili. Wkładamy mięso do tak przygotowanej marynaty i pokrywamy nią płaty mięsa.. Odstawiamy na około 15 minut.

Odcięte skrawki mięsa siekamy drobniutko, dodajemy żurawinę i jajo. Mieszamy dokładnie. Na płaty mięsa nakładamy farsz z żurawiną i rolujemy roladki niezbyt ściśle, by farsz nie wypłynął.

Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Zawijamy je w folie do pieczenia. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C około 20 minut.

Przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, by roladki lekko się zarumieniły. Roladki możemy podać na ciepło z brązowym ryżem lub na zimno jako dodatek do pieczywa razowego.

Dobrze smakują z dodatkiem kiełków.