Sposób przygotowania:
Cytrusowy kurczak z żurawiną
Piersi z kurczaka kroimy w poprzek włókien pod skosem w plastry o grubości 1 cm.
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Oliwę mieszamy z przyprawami tj. pieprzem białym oraz imbirem. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy po czym dodajemy plastry mięsa. Zwracamy uwagę, by marynata pokryła dokładnie mięso.
Obieramy jabłko. Ścieramy je w łezkę. Wlewamy sok z pomarańczy do rondelka. Dodajemy starte jabłko, żurawinę. Szorujemy limonkę w gorącej wodzie i ścieramy skórkę. Doprawiamy pomarańczowy sok sokiem z limonki tak, by był lekko kwaśny (gdyby sok z pomarańczy był zbyt słodki). Dodajemy szczyptę startej skórki z limonki. Podgrzewamy sok z jabłkiem. Do gorącego wkładamy mięso wraz z marynatą i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa.
Mięso powinno być jasne z wierzchu i w przekroju. Podajemy kawałki mięsa polane sosem cytrusowym z listkami orzeźwiającej mięty. Jeśli lubimy cytrusowe aromaty posypujemy również startą skórką z limonki.
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Oliwę mieszamy z przyprawami tj. pieprzem białym oraz imbirem. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy po czym dodajemy plastry mięsa. Zwracamy uwagę, by marynata pokryła dokładnie mięso.
Obieramy jabłko. Ścieramy je w łezkę. Wlewamy sok z pomarańczy do rondelka. Dodajemy starte jabłko, żurawinę. Szorujemy limonkę w gorącej wodzie i ścieramy skórkę. Doprawiamy pomarańczowy sok sokiem z limonki tak, by był lekko kwaśny (gdyby sok z pomarańczy był zbyt słodki). Dodajemy szczyptę startej skórki z limonki. Podgrzewamy sok z jabłkiem. Do gorącego wkładamy mięso wraz z marynatą i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa.
Mięso powinno być jasne z wierzchu i w przekroju. Podajemy kawałki mięsa polane sosem cytrusowym z listkami orzeźwiającej mięty. Jeśli lubimy cytrusowe aromaty posypujemy również startą skórką z limonki.