Sposób przygotowania:
Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pierś nacinamy od góry i robimy kieszeń. Posypujemy solą i pieprzem. Wyciskamy sok z pomarańczy i polewamy nim całe mięso.
Odstawiamy na 1 godzinę.
Serek mieszamy z żurawiną , solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso z soku
( sok zostawiamy ) w nacięcie wkładamy połowę serka, suszone śliwki i resztę serka. Mięso spinamy wykałaczkami. Smarujemy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do brytfanki pieczemy przez godzinę. W międzyczasie przynajmniej dwa razy zlewamy wytopiony płyn.
Sos : do soku pomarańczowego dodajemy płyn od pieczenia i uzupełniamy wodą do 1szkl. płynu. Wylewamy do garnka i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W 1 łyżce wody rozprowadzamy skrobię kukurydzianą, dodajemy do sosu , zagotowujemy. Mięso polewamy sosem.
Pierś nacinamy od góry i robimy kieszeń. Posypujemy solą i pieprzem. Wyciskamy sok z pomarańczy i polewamy nim całe mięso.
Odstawiamy na 1 godzinę.
Serek mieszamy z żurawiną , solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso z soku
( sok zostawiamy ) w nacięcie wkładamy połowę serka, suszone śliwki i resztę serka. Mięso spinamy wykałaczkami. Smarujemy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do brytfanki pieczemy przez godzinę. W międzyczasie przynajmniej dwa razy zlewamy wytopiony płyn.
Sos : do soku pomarańczowego dodajemy płyn od pieczenia i uzupełniamy wodą do 1szkl. płynu. Wylewamy do garnka i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W 1 łyżce wody rozprowadzamy skrobię kukurydzianą, dodajemy do sosu , zagotowujemy. Mięso polewamy sosem.