Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i żurawiną
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, wsypać mąkę, całosć wymiesza i odstawić na 15-20 min.
Ciasto: W misce wymieszać mąkęę, cukier, dodać, wbić jajka, wlać olej oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrobić gładkie elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto.
Ciasto przełożyć to blaszki wysmarowanej masłem, wysypanej bułka tartą.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce. ( np. przykryte bawełnianą ściereczką)
Na wyrośniętym cieście drożdżowym ułożyć owoce oraz żurawinę.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto: W misce wymieszać mąkęę, cukier, dodać, wbić jajka, wlać olej oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrobić gładkie elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto.
Ciasto przełożyć to blaszki wysmarowanej masłem, wysypanej bułka tartą.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce. ( np. przykryte bawełnianą ściereczką)
Na wyrośniętym cieście drożdżowym ułożyć owoce oraz żurawinę.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
SylaUla
Martyna12
Jest pyszne :)