Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z owocami
Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier puder oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Na środku robimy wgłębienie. Wlewamy w nie zaczyn. Do miski dodajemy żółtka.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy do miski ostudzony tłuszcz. Całość mieszamy i przekładamy na podsypany mąką blat. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Palcami delikatnie rozciągamy je na całą powierzchnię blachy.
Wierzch posypujemy mąką ziemniaczaną, która wchłonie wypływający sok. Na ciasto układamy dokładnie umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego masła z mąką i cukrem.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy do miski ostudzony tłuszcz. Całość mieszamy i przekładamy na podsypany mąką blat. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Palcami delikatnie rozciągamy je na całą powierzchnię blachy.
Wierzch posypujemy mąką ziemniaczaną, która wchłonie wypływający sok. Na ciasto układamy dokładnie umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego masła z mąką i cukrem.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Jagoda.L
lukrowanepierniczki
skuter5
misia5
O tak :) Moja rodzina też bardzo je lubi :)
Czekoladka 2
mocsłodkości
lukrowanepierniczki