misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto drożdżowe z owocami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciast drożdżowych nigdy dość. Za każdym razem z innego przepisu, a i tak zawsze wychodzą pyszne, puszyste i przypominają dzieciństwo. Ciasto miało być z jabłkami, ale udało mi się "upolować" ostatnie śliwki węgierki. Następne za rok więc do dzieła.

Ciasto drożdżowe z owocami Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z owocami

 

  • Ciasto:

 

  • 500 g mąki typ 550
  • 125 g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
  • 70 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • szczypta soli

 

  • Zaczyn:

 

 

  • Kruszonka:

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z owocami
Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier puder oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Na środku robimy wgłębienie. Wlewamy w nie zaczyn. Do miski dodajemy żółtka.

Gdy zaczyn ruszy dodajemy do miski ostudzony tłuszcz. Całość mieszamy i przekładamy na podsypany mąką blat. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Palcami delikatnie rozciągamy je na całą powierzchnię blachy.

Wierzch posypujemy mąką ziemniaczaną, która wchłonie wypływający sok. Na ciasto układamy dokładnie umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego masła z mąką i cukrem.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Ciasto drożdżowe z owocami
Do miski z przesianą mąką dodajemy przygotowany zaczyn i żółtka
Ciasto drożdżowe z owocami
Gdy drożdże ruszą a tłuszcz ostygnie dodajemy go do miski
Ciasto drożdżowe z owocami
Składniki w misce dokładnie ze sobą mieszamy
Ciasto drożdżowe z owocami
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem
Ciasto drożdżowe z owocami
Odstawiamy do podwojenia objętości
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
Ciasto drożdżowe z owocami
Palcami rozciągamy ciasto na całą powierzchnię balchy
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto posypujemy mąką ziemniaczaną
Ciasto drożdżowe z owocami
Na cieście układamy umyte pozbawione pestek i pokrojone na połówki śliwki
Ciasto drożdżowe z owocami
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto pieczemy w temp 180 st przez około 45-50 minut