Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miętowa kaszka manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, ułożony warstwowo deser z kaszy manny o lekkim smaku mięty, marmolady i bitej śmietany, z pokruszonymi kolorowymi bezami.

Miętowa kaszka manna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowa kaszka manna

 

  • 2 szklanki mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1/4 szklanki syropu miętowego
  • 100 g marmolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kolorowe bezy (ok. 30 g)

Sposób przygotowania:

Miętowa kaszka manna
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę lekko przestudzić. Do kaszy wlać syrop miętowy. Dokładnie wymieszać. Kaszę rozłożyć do 4 szklaneczek. Na kaszy rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady z żółtych śliwek). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na marmoladzie. Bezy rozkruszyć. Rozsypać je na każdej porcji deseru. Podawać od razu po przygotowaniu.
Miętowa kaszka manna
Syrop miętowy dodany do ugotowanej na mleku kaszy.
Miętowa kaszka manna
Wymieszana z syropem kasza rozłożona do czterech szklaneczek.
Miętowa kaszka manna
Marmolada śliwkowa rozłożona na miętowej kaszy.
Miętowa kaszka manna
Śmietana kremówka ubita i wymieszana z cukrem pudrem.