Sposób przygotowania:
Kaszka manna z sosem balsamicznym
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy i zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, powoli wsypywać do niego kaszę, cały czas mieszając. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. 3 kokilki opłukać zimną wodą. Do kokilek nałożyć ugotowaną kaszę do połowy ich wysokości. Do każdej porcji kaszy włożyć po 1 łyżeczce dżemu. Na wierzch rozłożyć resztę kaszy. Kaszę odstawić na ok. pół godziny. Przygotować sos. Na suchą patelnię wylać miód. Podgrzewać go, aż zacznie się mocno pienić. Wlać ocet. Podgrzewać dalej, cały czas mieszając, aż ok. 1/3 płynu odparuje. Wyłączyć gaz, dodać masło. Mieszać energicznie, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Sos ostudzić. Kaszkę delikatnie wyjąć z kokilek, ułożyć na talerzykach, polać sosem, posypać suszoną żurawiną.