dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kaszka manna mleczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mleczna kaszka manna jest idealnym posiłkiem na śniadanie czy kolacje nie tylko dla dzieci.

Kaszka manna mleczna

Składniki:

Kaszka manna mleczna

 

  • mleko 0,5l
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła
  • ew. sos lub dżem malinowy (albo inny do smaku)

Sposób przygotowania:

Kaszka manna mleczna
Mleko (bez 4 łyżek) zagotować z cukrem i szczyptą soli. Kaszkę wsypać do szklanki i rozrobić z mlekiem. Wlać na gotujące mleko. Mieszać do chwili zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać masło i energicznie wymieszać do uzyskania lśniącego koloru. Przełożyć na opłukany zimną wodą talerz lub miseczkę i jeść od razu lub poczekać do wystygnięcia (będzie wtedy sztywna i będzie można ją pokroić w kostkę) Można jeść z sosem, dżemem lub samą :] W każdej postaci jest rewelacyjna :]