mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Migdałowe ciasteczka pod gwiazdami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

migdałowe ciasteczka z konfiturą polecam :-)

Migdałowe ciasteczka pod gwiazdami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Migdałowe ciasteczka pod gwiazdami

 

 

 

  • 1 żółtko

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

 

 

  • 1/3 szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka pod gwiazdami
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, orzechy tarte, migdały tarte. Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję , jeżeli klei się podsypuję mąką. Wycinam foremką gwiazdki. Wierzch ciasteczek, z gwiazdek wycinam mniejsze gwiazdki, użyłam specjalnego nożyka. Wykładam na blaszkę na pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni. Po przestygnięciu smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam gwiazdką z dziurką.
Migdałowe ciasteczka pod gwiazdami
maka proszke do pieczenia orzechy migdaly jaja
Migdałowe ciasteczka pod gwiazdami
Ciasto wyrobione rozwałkowane wycięte gwiazki