Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Migdałowe ciasteczka z pwidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie ciasteczka można zrobić z posiekanymi orzechami.

Migdałowe ciasteczka z pwidłami

Składniki:

Migdałowe ciasteczka z pwidłami

 

  • 1 andrut
  • 1/2 szkl powideł śliwkowych
  • 20 dag migdałów
  • 20 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka z pwidłami
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Do miski wlać białka, dodać cukier, cukier waniliowy, posiekane orzechy, aromat, mąkę i dokładnie utrzeć. Andrut włożyć na blaszkę, pokroić w kwadraty, posmarować masą na grubość 1 cm. Włożyć do piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące zwijać na rurce (ciasteczka mają mieć kształt łódeczek) i układać na stolnicy do zastygnięcia, Do zimnych nałożyć powidełka lub konfitury.