Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Migdałowe ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto pół kruche z dodatkiem ekstraktu i mąki migdałowej idealnie komponuje się ze śliwkami. Jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne.

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 15 dag mąki migdałowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • Kruszonka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki migdałowej
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 0,5 szkl cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik śliwek w syropie
  • 60-70 dag śliwek mrożonych
  • 10 dag zmielonych herbatników

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

ETAP 1:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Mąki razem wymieszać i dodać resztę składników

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i budyniem. Posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka, ekstrakt migdałowy i jogurt.

ETAP 2:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić aby odpoczęło

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 3:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Na ciasto wyłożyć śliwki mrożone i z syropu

Następnie ciasto rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x35 cm. Nakłuć widelcem, posypać zmielonymi herbatnikami, wyłożyć osączone z syropu śliwki i mrożone.

ETAP 4:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i upiec

Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać palcami do powstania pokruszonego ciasta.
Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.