Sposób przygotowania:
Migdałowe ciasto ze śliwkamiETAP 1:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i budyniem. Posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka, ekstrakt migdałowy i jogurt.
ETAP 2:
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 3:
Następnie ciasto rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x35 cm. Nakłuć widelcem, posypać zmielonymi herbatnikami, wyłożyć osączone z syropu śliwki i mrożone.
ETAP 4:
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać palcami do powstania pokruszonego ciasta.
Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.