Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczyETAP 1:
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach.
ETAP 2:
Skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody, do ciasta wlać stopione letnie masło i dodac skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki.
ETAP 3:
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut.
ETAP 4:
Z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka.
ETAP 5:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
iziona