ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy

 

  • drożdże suche 1 opakowanie,
  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • masło 10 dag,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka,
  • jabłka szara reneta 6 sztuk,
  • mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy
Ciasto drożdżowe można również szybko zrobić mikserem.

Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy
Zawsze wykorzystuję skórkę z pomarańczy, limonek, mandarynek.

Skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody, do ciasta wlać stopione letnie masło i dodac skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy
Jabłka szara reneta lub antonóeka jest najlepsza do ciast.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut.

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy

Z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka.

ETAP 5:

Ciasto drożdżowe z jabłkami z nutą pomarańczy

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.