Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto korzenne z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik na kefirze z owocami to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto korzenne z owocami

Składniki:

Ciasto korzenne z owocami

 

  • 1/2 l kefiru
  • 2,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl płatków jaglanych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2/3 szkl cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do pierników
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 2/3 szkl borówek amerykańskich
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z owocami

ETAP 1:

Ciasto korzenne z owocami
Sypkie składniki umieścić w misce i wymieszać

Masło roztopić w garnuszku, ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, płatki jaglane, kakao i przyprawę do pierników, wymieszać.

ETAP 2:

Ciasto korzenne z owocami
Płynne składniki wymieszać w drugiej misce

Do drugiej miski wlać kefir, dodać żółtka, cukier i sodę, wymieszać.

ETAP 3:

Ciasto korzenne z owocami
Kefir z żółtkami połączyć z mąką i zamieszać

Płynne składniki połączyć z suchymi, niezbyt dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Ciasto korzenne z owocami
Do ciasta dodać owoce, masło i sztywno ubitą pianę z białek

Następnie do ciasta dodać dżem, borówki, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz przestudzone masło, zamieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.

ETAP 5:

Ciasto korzenne z owocami

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x25 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut.