Sposób przygotowania:
Ciasto korzenne z owocamiETAP 1:
Masło roztopić w garnuszku, ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, płatki jaglane, kakao i przyprawę do pierników, wymieszać.
ETAP 2:
Do drugiej miski wlać kefir, dodać żółtka, cukier i sodę, wymieszać.
ETAP 3:
Płynne składniki połączyć z suchymi, niezbyt dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Następnie do ciasta dodać dżem, borówki, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz przestudzone masło, zamieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.
ETAP 5:
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x25 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut.