Sposób przygotowania:
Strucel makowy z ciasta drożdżowego
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru ,pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem lub zwykłym. Mąkę przesiać i dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko sól szczyptę oraz utarte żółtka. Wymieszać łyżką początkowo a następnie rękoma, pod koniec wyrabiania wlać stopione chłodne masło. Można dołożyć sparzone rodzynki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąty podsypując mąką. Na ciasto posypać bułkę tartą i nakładać masę makową z maku mielonego według tego przepisu przygotowaną :https://gotujmy.pl/masa-makowa-z-mielonego-maku,przepisy-masa-makowa-przepis,277350.html.
Następnie znowu posypać bułką tartą na rozsmarowaną masę makową i zwijać strucle. Odłożyć do foremek i pozostawić jeszcze chwile aby wyrosło.
Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem z białek i cukru orać posypać orzechami włoskimi oraz ozdobić rodzynkami.
Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąty podsypując mąką. Na ciasto posypać bułkę tartą i nakładać masę makową z maku mielonego według tego przepisu przygotowaną :https://gotujmy.pl/masa-makowa-z-mielonego-maku,przepisy-masa-makowa-przepis,277350.html.
Następnie znowu posypać bułką tartą na rozsmarowaną masę makową i zwijać strucle. Odłożyć do foremek i pozostawić jeszcze chwile aby wyrosło.
Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem z białek i cukru orać posypać orzechami włoskimi oraz ozdobić rodzynkami.