jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Strucel makowy z ciasta drożdżowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na większe Święta zawsze przygotowuję różne makowce a jeden z nich to strucla makowa na cieście drożdżowym. Domownikom smakuje i zawsze pierwszy znika.

Strucel makowy z ciasta drożdżowego Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Strucel makowy z ciasta drożdżowego

 

  • mąka krupczatka 500 g
  • cukier 1 szklanka
  • masło 150 g
  • mleko 1 szklanka
  • drożdże świeże 40 g
  • cukier 1 łyżka do rozczynu
  • rodzynki 1 garść
  • orzechy włoskie 1 szklanka
  • sól szczypta
  • składniki na masę makową z linku jak w przepisie napisałam

lukier :

  • Białka 1 szt.
  • cukier puder ile zabiorą białka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Strucel makowy z ciasta drożdżowego
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru ,pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem lub zwykłym. Mąkę przesiać i dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko sól szczyptę oraz utarte żółtka. Wymieszać łyżką początkowo a następnie rękoma, pod koniec wyrabiania wlać stopione chłodne masło. Można dołożyć sparzone rodzynki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąty podsypując mąką. Na ciasto posypać bułkę tartą i nakładać masę makową z maku mielonego według tego przepisu przygotowaną :https://gotujmy.pl/masa-makowa-z-mielonego-maku,przepisy-masa-makowa-przepis,277350.html.

Następnie znowu posypać bułką tartą na rozsmarowaną masę makową i zwijać strucle. Odłożyć do foremek i pozostawić jeszcze chwile aby wyrosło.

Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem z białek i cukru orać posypać orzechami włoskimi oraz ozdobić rodzynkami.
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem ipozostawic do wyrośnięcia
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem pudrem lub zwykłym
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
Do rozczynu drożdżowego wsypać mąkę,sól i dodać utarte żółtka ,pod koniec dodać masło rozuszczone
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
wyrobić ciasto i pos=zostawić aby wyrosło i podwoiło objętość
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
Rowałować ciasto na prostokąt podsypując mąką
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
Zwijać strucel z masą makową
Strucel makowy z ciatsa drożdżowego
piec w 200 stoniach na złoty kolor