Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Migdałowe gofry z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gofry z makiem są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Gofry podawać ze śmietaną, konfiturą lub cukrem pudrem.

Migdałowe gofry z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe gofry z makiem

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag mielonego maku
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe gofry z makiem
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować. Wlać wodę, mleko, olej i aromat, wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem, połączyć z masą jajeczną. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Porcje ciasta wlewać na rozgrzana gofrownicę i piec na złoty kolor. Upieczone oprószyć cukrem pudrem. 
Migdałowe gofry z makiem
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
Migdałowe gofry z makiem
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Migdałowe gofry z makiem
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z pianą z białek
Migdałowe gofry z makiem
Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta