grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienne ciasto bez glutenu, mocno czekoladowe, wilgotne i aromatyczne. Ciasto z gruszkami, z mąką migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady to idealna słodycz na jesienne dni.

Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki

 

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 2 jaja
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki

ETAP 1:

Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Gruszki do przygotowania ciasta nie powinny być za bardzo dojrzałe, ponieważ w czasie pieczenia będą puszczać za dużo soku.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.


Miksujemy żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę migdałową oraz przestudzoną czekoladę z masłem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy je do ciasta. Ciasto delikatnie mieszamy.


Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.


Gruszki obieramy, kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta.


Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.