Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z gruszkami i skórką pomar
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, większą schładzać 10 min w lodówce. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę wody i podsmażać ok. 5 min. Tortownicę o średnicy 29 cm lekko posmarować tłuszczem i wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem, wyłożyć przestudzone gruszki i posypać po wierzchu cynamonem. Ubić zimne białka z odrobiną soli i cukrem na sztywna bezę, pod koniec dodać suchy proszek budyniowy oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę ubijać.Bezę wyłożyć na ciasto, pozostałe ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Posypać delikatnie bezę, piec w 180 st Cokoło 40-45 min.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem puderem.
Smacznego.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem puderem.
Smacznego.
Trzosik
Irena_m
Natala1210
luna