anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kruche ciasto z gruszkami i skórką pomar

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczne ciasto z gruszkami.:)

Kruche ciasto z gruszkami i skórką pomar

Składniki:

Kruche ciasto z gruszkami i skórką pomar

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki (1 szklanka = 200 ml)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • 6 żółtek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:

 

 

  • Beza:

 

  • 6 białek
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem (na 0,5 l płynu)
  • 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z gruszkami i skórką pomar
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, większą schładzać 10 min w lodówce. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę wody i podsmażać ok. 5 min. Tortownicę o średnicy 29 cm lekko posmarować tłuszczem i wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem, wyłożyć przestudzone gruszki i posypać po wierzchu cynamonem. Ubić zimne białka z odrobiną soli i cukrem na sztywna bezę, pod koniec dodać suchy proszek budyniowy oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę ubijać.Bezę wyłożyć na ciasto, pozostałe ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Posypać delikatnie bezę, piec w 180 st Cokoło 40-45 min.

Gotowe ciasto oprószyć cukrem puderem.

Smacznego.