Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny deser na bazie serka mascarpone, domowej babki migdałowej i domowej konfitury jeżynowej serwowany w dużym kielichu zapewne zrobi wrażenie na naszych gościach.

Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone

 

  • Składniki:
  • babka migdałowa
  • 2 słoiczki konfitury jeżynowej
  • 750 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • gorzka czekolada na wierch
  • płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

 

Sposób przygotowania:

Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone
Jajka i żółtka (uprzednio sparzone wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem i serkami na puszystą, kremową masę. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Babkę kroimy w cienkie kromki, smarujemy je konfiturą. Połowę kromek wykładamy na dno dużego kielicha. Na babkę wykładamy połowę kremu. Na krem ponownie układamy drugą warstwę migdałowej babki posmarowanej konfiturą. Przykrywamy ją pozostałym kremem. Wierzch zdobimy płatkami migdałów i startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!
Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone
Etap 1 migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone - porcjowanie babki
Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone
Etap 2 migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone - układanie posmarowanych jeżynową konfiturą kromek na dnie kielicha- pierwsza warstwa
Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone
Etap 3 migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone - zalanie pierwszej warstwy połową masy serowej
Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone
Etap 4 migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone - druga warstwa babki i konfotury jeżynowej