Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Migdałowo-szczypiorkowe pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wariacja na temat zielonego pesto.

Migdałowo-szczypiorkowe pesto

Składniki:

Migdałowo-szczypiorkowe pesto

 

  • 4 czubate łyżki płatków migdałowych
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 100 g szczypiorku
  • 3 czubate łyżki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Migdałowo-szczypiorkowe pesto
Szczypiorek grubo posiekać, przełożyć do miski blendera. Do miski blendera wsypać również płatki migdałowe, dodać obrany czosnek, sok z cytryny, starty na tarce o drobnych oczkach ser (3 czubate łyżki) i 3 łyżki oliwy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie, ale powoli miksować. W czasie miksowania dolewać resztę oliwy. Gotowe pesto doprawić do smaku solą.

Tagi:

sery ser