Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Mini babeczki cytrynowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne małe muffinki na jeden kęs

Mini babeczki cytrynowe z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini babeczki cytrynowe z makiem

 

  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z dwóch cytryn
  • sok z jednej sytryny

Sposób przygotowania:

Mini babeczki cytrynowe z makiem
W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki tzn mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mak. Cytrynę dokładnie myję i ścieram jej skórkę na tarce na małych oczkach. W drugiej misce mieszam jajka, olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Następnie mieszam zawartość obu misek do uzyskania gładkiego ciasta. Gdy ciasto jest zbyt gęste (od maku) to można dodać odrobinę mleka lub maślanki. Ciasto wylewam do dowolnych foremek na muffiny - w moim małe kwadratowe silikonowe foremki. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 180C. Upieczone i ostudzone muffinki oblewam czekoladą lub lukrem wg upodobań.
Mini babeczki cytrynowe z makiem
w jednej misce mieszam suche składniki a w drugiej mokre
Mini babeczki cytrynowe z makiem
gotowa masę wlewam ostrożnie do foremek od muffinów

Tagi:

jajko jajka mak