gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 962]

Mini beza z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mini beza z bitą śmietaną to świetna propozycja na fajne ciacho. Lekkie, słodkie i chrupiące z wierzchu.

Mini beza z bitą śmietaną

Składniki:

Mini beza z bitą śmietaną

Beza;

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Dodatkowo;

  • 250 ml śmietany 30 %,
  • mini beziki,
  • cukierki typu michałki.

Sposób przygotowania:

Mini beza z bitą śmietaną
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając do uzyskania sztywnej piany.

Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną mieszamy szpatułką.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, rysujemy okrąg 15 cm.

Wykładamy pianę, wyrównując boku łyżką ku górze.

Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy około 1 godziny.

Sudzimy przy uchylonym piekarniku.

Śmietane ubijamy na sztywno, wykładamy na bezę.

Dekorujemy mini bezikami i cukierkami typu michałki.

Smacznego ;)

Tagi:

okazje deser beza