Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i migdałami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na Wielkanocny stół polecam takie o to gniazdka bezowe. Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Smacznego.

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i migdałami

Składniki:

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i migdałami

Bezy:

  • 2 zimne białka
  • pół szklanki cukru
  • niebieski barwnik w proszku według uznania

Dodatkowo:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • cukier puder do smaku
  • niebieskie cukierki Monti
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i migdałami
1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

2. Masę na bezę wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe kółka z wyższym brzegiem nadając im kształt gniazdek.. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go do bezowych gniazdek.

6. Na koniec dekorujemy migdałami, cukierkami i podajemy. Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''.