Sposób przygotowania:
Beza z truskawkami, śmietanąETAP 1:
Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być ubita jak do krojenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, pianę rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.
ETAP 2:
Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić.
ETAP 3:
Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego, wsypać cukier, śmietan fix i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach .
ETAP 4:
Bezę wyjąć z formy na płaski talerz, z wierzchu ostrym nożem ściąć nierówności bezy, będą do posypania .
Połowę bitej śmietany rozsmarować na bezie i wyłożyć zimne truskawki.
ETAP 5:
Na truskawki wyłożyć resztę bitej śmietany posypać pokruszoną, odkrojoną bezą, schować do lodówki.