SUPERPRZEPIS

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami

Uważam, że ciasteczek nie może zabraknąć na świątecznym stole, a już tak pysznych cynamonowych to już na pewno. Ciasteczka wzbogaciłam kandyzowanymi owocami, aronią i czarną porzeczką. Proste i szybkie w wykonaniu. Cudownie pachnące.

Składniki:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami

Wykonanie ciasta:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wgniatamy owoce.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części. Następnie jedną część ciasta wgnieść aronię, a w drugą część czarną porzeczkę.

Można aronię i porzeczkę wgnieść razem w ciasto, ja wgniatałam osobno, ponieważ chciałam mieć dwa rodzaje ciasteczek.

Formowanie ciasteczek:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami
Nastepnie z ciast formujemy ciasteczka z owocami.

Następnie z zagniecionych ciast odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki i spłaszczać je formując okrągłe ciasteczka.

Z każdej porcji ciasta wyszło mi 15 ciasteczek, czyli w sumie 30 sztuk.

Do pieczenia:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami
Ciasteczka układać na blaszkach wyłozonych papierem.

Uformowane ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować odstępy ponieważ urosną.

Pieczenie:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami
Ciasteczka pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Następnie tak wykonane ciasteczka piec w temperaturze około 180 stopni przez około 20 minut. Do ładnego zrumienienia się.

Podanie i rady:

Cynamonowe ciastka z kandyzowanymi owocami
Gotowe ciasteczka podajmy. Smacznego życzę.

Gotowe ciasteczka podawać. Dodam, że smakują gorące jak i zimne. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 30 sztuk ciasteczek.