Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Mini-czeburieki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niedawno byłam na warsztatach z pierogów świata, na których nauczyłam się m.in. robienia krymskich pierogów czeburieki. Na warsztatach robiliśmy pierogi z serem, ja zaś postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam mniejsze pierożki nadziane krewetkami.

Mini-czeburieki z krewetkami

Składniki:

Mini-czeburieki z krewetkami

 

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 kieliszka wódki
  • żółtko

 

  • Farsz:
  • 400 g krewetek koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • oliwa

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mini-czeburieki z krewetkami
Rozmrażamy krewetki. 

Zagotowujemy wodę z olejem, cukrem i solą. Gorącą wodę mieszamy z 1/4 szklanki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut do ostygnięcia. W tym czasie kroimy drobno czosnek i chili, podsmażamy na oliwie, wrzucamy krewetki i smażymy krótko. Krewetki solimy, posypujemy natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do zaczynu dodajemy żółtko i wódkę, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, ugniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy (oryginalne czeburieki są duże - jeden pieróg na połowę patelni - ja zrobiłam pierogi w wersji mniejszej). Na cieście układamy farsz i zlepiamy brzegi. Należy pamiętać, aby przed zlepieniem pieroga dobrze go odpowietrzyć, wygładzając go dłonią.

Na patelni rozgrzewamy olej (ma być dość głęboka warstwa), smażymy krótko pierogi z obu stron (aż się przysmażą na brązowy kolor).