haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Placki góralskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wyobrażam sobie wyjazdu w polskie góry bez placka góralskiego! Aromatyczny gulasz i placki ziemniaczane to naprawdę doskonale połączenie. Sycący i smaczny i niecodzienny.

Placki góralskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki góralskie

 

  • 4 uda z kurczaka
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz
  • 2-3 cebule do gulaszu
  • 1 sos pieczeniowy ciemny z paczki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 4 łyżki mąki
  • Kwaśna śmietana
  • Natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • garść orzeszków pinii
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Placki góralskie
Etap 1

Uda upiec na oleju, wyjąć kości, pokroić w duża kostkę i wrzucić z powrotem na patelnie. Jeśli kupimy uda bez kości, to najpierw kroimy w kostkę, a potem smażymy. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy i wrzucamy do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy, podsmażamy i również dodajemy do mięsa i cebuli. Do gulaszu dodajemy puszkę krojonych pomidorów, koncentrat, sos pieczeniowy oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Etap 2

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajko i ok. 4 łyżek mąki, sól oraz pieprz. Upiec placki ziemniaczane.

Etap 3

Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć. dodać rodzynki, majonez, jogurt i orzeszki pinii. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Etap końcowy

Na talerzu ułożyć placek ziemniaczany, polać gulaszem i przykryć drugim plackiem, polać kwaśna śmietaną i udekorować posiekana natką pietruszki.
Placki góralskie
Wszystkie składniki oddzielnie podsmażamy na patelni i potem łączymy.
Placki góralskie
Ziemniaki ścieramy na tarce z cebulą i czosnkiem i dodajemy jajko.
Placki góralskie
Smażymy równe duże placki na złoty kolor.
Placki góralskie
Podajemy z dowolną surówką, ale najlepiej komponuje się z surówką z selera.