Sposób przygotowania:
Placki góralskie
Etap 1
Uda upiec na oleju, wyjąć kości, pokroić w duża kostkę i wrzucić z powrotem na patelnie. Jeśli kupimy uda bez kości, to najpierw kroimy w kostkę, a potem smażymy. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy i wrzucamy do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy, podsmażamy i również dodajemy do mięsa i cebuli. Do gulaszu dodajemy puszkę krojonych pomidorów, koncentrat, sos pieczeniowy oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Etap 2
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajko i ok. 4 łyżek mąki, sól oraz pieprz. Upiec placki ziemniaczane.
Etap 3
Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć. dodać rodzynki, majonez, jogurt i orzeszki pinii. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Etap końcowy
Na talerzu ułożyć placek ziemniaczany, polać gulaszem i przykryć drugim plackiem, polać kwaśna śmietaną i udekorować posiekana natką pietruszki.
Uda upiec na oleju, wyjąć kości, pokroić w duża kostkę i wrzucić z powrotem na patelnie. Jeśli kupimy uda bez kości, to najpierw kroimy w kostkę, a potem smażymy. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy i wrzucamy do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy, podsmażamy i również dodajemy do mięsa i cebuli. Do gulaszu dodajemy puszkę krojonych pomidorów, koncentrat, sos pieczeniowy oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Etap 2
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajko i ok. 4 łyżek mąki, sól oraz pieprz. Upiec placki ziemniaczane.
Etap 3
Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć. dodać rodzynki, majonez, jogurt i orzeszki pinii. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Etap końcowy
Na talerzu ułożyć placek ziemniaczany, polać gulaszem i przykryć drugim plackiem, polać kwaśna śmietaną i udekorować posiekana natką pietruszki.