Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pierś kaczki w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczka ma wyborne mięso, którego smak warto podkreślić owocową nutą. Mogą to być jabłka, borówki, a najlepiej egzotyczne nieco pomarańcze.

Pierś kaczki w pomarańczach

Składniki:

Pierś kaczki w pomarańczach

 

  • 4 piersi kaczki
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • cząstki wycięte z całej pomarańczy
  • 2 gałązki tymianku
  • tymianek suszony
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki w pomarańczach
1. Mięso umyj, osusz. Skórę natnij na krzyż, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem.

2. Patelnię rozgrzej, ułóż mięso skórą do dołu. Smaż kilka minut, aż skóra ładnie się zrumieni. Pierś przewróć ma drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

3. Z patelni odlej tłuszcz, wlej wino, sok pomarańczowy, dodaj otartą na tarce skórkę

pomarańczową i gałązki tymianku.

4. Mięso duś pod przykryciem 15 minut. Pod koniec dodaj cząstki pomarańcz, wymieszaj i przełóż na półmisek.

5. Udekoruj cząstkami owoców.