Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Spaghetti z krewetkami i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często robię makaron z krewetkami, bo jest to szybkie i smaczne danie. Eksperymentuję z dodatkami. Oto pomysł na spaghetti z krewetkami oraz dynią.

Spaghetti z krewetkami i dynią

Składniki:

Spaghetti z krewetkami i dynią

 

  • krewetki Black Tiger (250 g)
  • makaron spaghetti (250 g)
  • dynia (200 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanka białego wina wytrawnego
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki mascarpone
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • ser parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami i dynią
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka. Dynię pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno kroimy, natkę pietruszki kroimy drobno. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dynię do miękkości, doprawiamy ją solą, pieprzem, curry i imbirem. Zdejmujemy dynię z patelni. Rozgrzewamy kolejną porcję oliwy, podsmażamy cebulę i czosnek, wrzucamy krewetki, smażymy kilka minut, dolewamy wino i redukujemy. Doprawiamy krewetki solą i pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. 

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

Gdy sos z krewetek się zredukuje, na patelnię dorzucamy dynię. podgrzewamy razem, możemy dodać łyżkę mascarpone i podgrzewać razem 2 minuty.

Ugotowany makaron łączymy z sosem, przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki i startym parmezanem.