eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Spaghetti z owocami morza tak nam zasmakowało, że znowu zrobiłam spaghetti, ale tym razem z krewetkami,carpaccio z ośmiornicy i serem grana padano.

Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy

 

  • 500 g makaronu spagetti
  • 500 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 150 g carpaccio z ośmiornicy
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oleju
  • 50 g masła
  • 150g sera grana padano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy
Krewetki odmrozić i lekko wycisnąć. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Makaron spaghetti wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej,dodać masło,posiekany czosnek i przesmażyć. Do tłuszczu z czosnkiem dodać odciśnięte krewetki i smażyć razem przez chwilę. Do krewetek dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę smażyć. Do usmażonych krewetek dodać carpaccio z ośmiornicy razem z zalewą i wymieszać. Ser grana padano zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ugotowany makaron odcedzić. Do makaronu dodać krewetki z ośmiornicą i wymieszać. Makaron rozłożyć na talerze i posypać potartym serem. Smacznego! 
Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy
Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.
Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy
Natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać.
Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy
Na patelni rozgrzać olej i dodać masło.
Spagetti Eli z krewetkami i carpaccio z ośmiornicy
Na patelnię dodać czosnek i przesmażyć. Do tłuszczu z czosnkiem dodać odciśnięte krewetki i smażyć razem przez chwilę.