haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Jacket Potatoes z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma nic lepszego, kiedy jesteś głodny od gorących pieczonych ziemniaków w mundurkach. W Poznaniu to po prostu pyry, a w Londynie Jacket Potatoes. Niektórzy uważają że to danie nudne i niemodne, ale wcale tak nie musi być! Smacznego!

Jacket Potatoes z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jacket Potatoes z tuńczykiem

 

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • kilka kropli sosu tobasco
  • 3-4 młode cebulki dymki ze szczypiorem
  • pieprz, sól
  • 1 opakowanie rukoli
  • garść orzeszków pinii
  • 4 łyżki gotowego sosu Cesar

Sposób przygotowania:

Jacket Potatoes z tuńczykiem
Etap 1

Ziemniaki myjemy, zawijamy każdy w mokry ręcznik papierowy i każdy oddzielnie wkładamy do mikrofali na około 7-8 minut. Następnie nacinamy ziemniaki, żeby nie eksplodowały w piekarniku, zawijamy luźno w filię aluminiowa i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Etap 2

Tuńczyka odsączamy z wody i mieszamy z majonezem, ketchupem, drobno pokrojona cebulką (razem z zielonym szczypiorem), dodajemy tobasco i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Etap 3

Rukolę myjemy, osuszamy, polewamy sosem Cesar i posypujemy orzeszkami pinii.

Etap końcowy

Upieczone, gorące ziemniaki nacinamy w połowie, wkładamy do kieszonki 1/2 łyżki masła i wypełniamy masa tuńczykową (zimną). podajemy gorące razem z sałatą.
Jacket Potatoes z tuńczykiem
Ziemniaki zawijamy luźno w folię, ale 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy, żeby uzyskać chrupiącą skórkę.
Jacket Potatoes z tuńczykiem
Pieczemy około godziny i podajemy gorące.
Jacket Potatoes z tuńczykiem
Podczas pieczenia wykonujemy masę tuńczykową.
Jacket Potatoes z tuńczykiem
Do Jacket potatoes idealnie pasuje sałatka z rukoli.