Sposób przygotowania:
Mini pączki w pudrzeETAP 1:
Wodę zagotować z masłem i cukrem, gotować do całkowitego rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać i dodać ją do gotującej się wody, energicznie wszystko wymieszać. Po wymieszaniu mąki z wodą cały czas mieszając trzymać garnek na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, następnie zestawić garnek z ognia i wystudzić.
Do przestudzonego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając ( jest to na początku dosyć trudne bo całość się nie chce łączyć ze sobą) do ucierania ja używałam robota na koniec dodać spirytus.
ETAP 2:
Kiedy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję uformować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
ETAP 3:
W niedużym garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i smażyć porcjami pączki do uzyskania złotego koloru trwa to około 5 minut.
ETAP 4:
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu
ETAP 5:
każdy paczek obtoczyć w cukrze pudrze.