Sposób przygotowania:
Mini pączki pełnoziarniste orkiszowe
Zaczynamy od zaczynu- Ciepłym mlekiem zalewamy pokruszone drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy za pomocą miotełki. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.Przez ten czas łączymy pozostałą mąkę z sypkimi składnikami- solą, cukrem, skórką. Dodajemy żółtka, stopione, ciepłe masło, spirytus, sok z pomarańczy oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i od miski. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego małe pączki wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na ok. 20 minut. W garnku rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączusie (max. 8 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła). Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok. 4 minuty z jednej strony. Następnie zdejmujemy przykrywkę, przewracamy pączki na drugą stronę i pieczemy kolejne 4 minut, już bez przykrycia. Wykładamy na ręcznik papierowy. Zdobimy lukrem przygotowanym z soku cytryny i cukru pudru ile zabierze. Możemy posypać skórką pomarańczową. Smacznego!
Alex_M
Ewa
Często stosuję ją do wypieków- faworki wychodzą na niej idealnie :)