cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Mini pizze na patyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe pizze w formie lizaka dla naszych milusińskich w dniu ich święta.

Mini pizze na patyku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pizze na patyku

 

  • 200 g mąki pszennej na pizzę
  • 100 g mąki „semolina”/ lub zwykłej /
  • 160 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łżeczka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka cienkich plasterków gotowanej szynki
  • ok. 80 g mozzarelli
  • ok.2 łyżki startego parmezanu
  • oregano

Sposób przygotowania:

Mini pizze na patyku
-Na całej długości paska w części centralnej rozłożyć kawałeczki szynki i mozzarelli, posypać częścią parmezanu. -Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2,5 cm/ i zwinąć w spiralkę. -Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ . -Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -Wierzch posypać pozostałym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C ok. 15 minut /do ładnego przyrumienienia/. -Upieczone pizze przestudzić na kratce i w każda z nich wbić drewniany patyczek lub plastikową rurkę do napojów.
Mini pizze na patyku
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe.
Mini pizze na patyku
Ciasto rozwałkować pokroić w paski nałożyć nadzienie i zwinąć.
Mini pizze na patyku
Zwinięte pizze piec w gorącym piekarniku ok 15 minut.

Tagi:

pizza szynka