marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mini rogaliczki kruche z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka są najbardziej lubiane przez milusińskich,ale dorośli też za nimi przepadają,zwłaszcza gdy do herbatki lub kawki trzeba coś mieć pod ręką.

Mini rogaliczki kruche z czekoladą

Składniki:

Mini rogaliczki kruche z czekoladą

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag. kropelek czekoladowych lub posiekaną w kosteczkę czekoladę deserową,
  • 2 blachy silikonowe z wydrążonymi kształtami półksiężyców.

Sposób przygotowania:

Mini rogaliczki kruche z czekoladą
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu roślinnego ostrym długim nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz posiekaną w kosteczkę czekoladę. Wyrabiać i zagnieść w kulę i schłodzić przez 30-40 min. w lodówce. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, a ciasto po wyjęciu rwać na kawałki i wylepiać nimi dołki w blaszkach silikonowych lub metalowych i wstawić obie lub jedną do piekarnika, zależnie od miejsca do pieczenia. Piec ok. 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i wybić ciasteczka na tacę z blaszek. Jak zostanie ciasto, to zamrozić lub wypełnić nim blaszkę i upiec ponownie.

Tagi:

czekolada