Sposób przygotowania:
Mini Rosti ze słodkich ziemniaków
Na tarce ścieramy obranego wcześniej patata i ziemniaka, dodajemy jajo, posiekaną papryczkę i cebulkę, doprawiamy solą i przyprawami. Dodajemy czosnek i sprawdzamy konsystencję. Powinna być dość gęsta. Jeśli nie jest dodajemy niewielką ilość, około 1 łyżeczki skrobi czy mąki ziemniaczanej.
Problem z Rosti polega u mnie na tym, że ziemniaki tarte na grubych oczkach źle mi się przewracają na patelni. Robię więc tą potrawę tradycyjnie, na małych oczkach.
Z masy formujemy placki ale raczej nie na całą patelnię jak klasyczne Rosti ale o średnicy około 5-6cm. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia z obu stron.
Z czym?
Klasycznie, ze śmietaną i świeżą kolendrą.
Z łagodnym curry, doprawionym świeżo startą skórką z limonki.
Z łagodnym kurczakiem w jakimś kremowym sosie....
inwencja własna wskazana-:)
Problem z Rosti polega u mnie na tym, że ziemniaki tarte na grubych oczkach źle mi się przewracają na patelni. Robię więc tą potrawę tradycyjnie, na małych oczkach.
Z masy formujemy placki ale raczej nie na całą patelnię jak klasyczne Rosti ale o średnicy około 5-6cm. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia z obu stron.
Z czym?
Klasycznie, ze śmietaną i świeżą kolendrą.
Z łagodnym curry, doprawionym świeżo startą skórką z limonki.
Z łagodnym kurczakiem w jakimś kremowym sosie....
inwencja własna wskazana-:)