kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Mini Rosti ze słodkich ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Slodko-ostre placki ziemniaczane, moim zdaniem pyszne i jakże inne

Mini Rosti ze słodkich ziemniaków

Składniki:

Mini Rosti ze słodkich ziemniaków

 

  • 2 naprawdę duże słodkie ziemniaki [patat, batat]
  • 2 ziemniaki zwykłe, mączyste
  • porządne jajo lub 2 małe
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta imbiru
  • 1 ostra papryczka chilli lub pepperoni lub kilka płatków suszonej
  • mała czosnkowa cebulka, bardzo drobno posiekana
  • 2 małe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

 

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • ew. odrobina skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mini Rosti ze słodkich ziemniaków
Na tarce ścieramy obranego wcześniej patata i ziemniaka, dodajemy jajo, posiekaną papryczkę i cebulkę, doprawiamy solą i przyprawami. Dodajemy czosnek i sprawdzamy konsystencję. Powinna być dość gęsta. Jeśli nie jest dodajemy niewielką ilość, około 1 łyżeczki skrobi czy mąki ziemniaczanej.
Problem z Rosti polega u mnie na tym, że ziemniaki tarte na grubych oczkach źle mi się przewracają na patelni. Robię więc tą potrawę tradycyjnie, na małych oczkach.

Z masy formujemy placki ale raczej nie na całą patelnię jak klasyczne Rosti ale o średnicy około 5-6cm. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia z obu stron.

Z czym?
Klasycznie, ze śmietaną i świeżą kolendrą.
Z łagodnym curry, doprawionym świeżo startą skórką z limonki.
Z łagodnym kurczakiem w jakimś kremowym sosie....
inwencja własna wskazana-:)

Tagi:

ziemniaki