szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Miniquiche z ciasta francuskiego z kabanosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna przekąska do przygotowania w kilka chwil. Wystarczy groszek, papryka i kabanosy, aby przygotować smaczną przekąskę na szybko zorganizowaną imprezę.

Miniquiche z ciasta francuskiego z kabanosami

Składniki:

Miniquiche z ciasta francuskiego z kabanosami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki zielonego groszku z puszki lub mrożonego
  • 1 kabanos
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki drobno startego sera
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Miniquiche z ciasta francuskiego z kabanosami

Przygotowanie nadzienia

Miniquiche z ciasta francuskiego z kabanosami
Do koszyczków z ciasta francuskiego włożyć kabanosy, paprykę i groszek.,

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 10-15 minut. Następnie usunąć z papryki skórkę, wystudzić i pokroić w drobną kostkę.


Kabanosa pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Groszek odsączyć z zalewy.


Ciasto francuskie pokroić na 10 cm kwadraty i wyłożyć nim prostokątne foremki. Koszyczki napełnić kabanosami, groszkiem i papryką.

Kieszonki z sosem

Miniquiche z ciasta francuskiego z kabanosami
Koszyczki napełnione nadzieniem zalać masą jajeczno-śmietankową.

Jajka rozbić i połączyć ze śmietanką, dodać starty ser, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kieszonki z nadzieniem zalać masą jajeczno-śmietankową. Zapiekać ok. 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.