Sposób przygotowania:
Quiche z mięsem i grzybamiPrzygotowanie grzybów
Oczyszczamy pieczarki, kroimy je w cienkie plasterki.
Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy 2 ząbki czosnku. Dodajemy pieczarki oraz 3-4 gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Grzyby odciskamy z wody i drobno kroimy.
Przygotowanie mięsa
Szalotki kroimy w drobną kostkę.
Na patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy szalotki. Dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mięso podsmażamy ok. 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie farszu
Umyta natkę pietruszki drobno siekamy.
W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i natkę pietruszki.
Przygotowanie tarty do pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia.
Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy, który przykrywamy cienko pokrojoną szynką typu speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut.