Sposób przygotowania:
Quiche z pomidorami i szparagami
Mąkę przesiać z solą, dodawać posiekane masło, aż się utworzy kruszonka, dodawać wody aż całość zamieni się w gładkie ciasto, zostawić w lodówce na 30 min. Ciasto rozwałkować na ok. pół centymetra, wyłożyć w foremkę nasmarowaną masłem, upiec w piekarniku nagrzanym do 190st. przez ok 15- 20 min. Można użyć specjalnych "fasolek" do pieczania wysypanych na papier do pieczenia, który wcześniej układamy na ciasto, albo uzyć zwykłego grochu. Przygotować nadzienie, Jajko rozmieszać, dodać śmietanę, pomidory, ser, przyprawy, wymieszać, całość wylać na ciasto, układać zblanszowane szparagi- przed gotowniem usunąć stwardniałe końce (albo odsączone z zalewy) Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok 30- 40 min aż ładnie się zrumieni. Odsatawić na ok. 3 min żeby quiche "odpoczął", podawać gorące lub w temp. pokojowej. W drugim przepisie wymieszać składniki, ułożyć szparagi, upiec.
Magdusia1312
elutka
Amberr8
Gość
eli_555