Sposób przygotowania:
Quiche z wędzonym łososiem i żurawiną
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto spłaszczyć, przełożyć do woreczka foliowego i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tarty o średnicy ok. 28 cm (dno i boki). Spód ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na maśle. Por oczyścić, drobno pokroić. Żurawinę grubo posiekać. Por i żurawinę dodać do boczku. Smażyć dalej razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście. Gruszkę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w grube półplasterki. Kawałki gruszki ułożyć na wędzonej rybie. Na wierzchu rozłożyć usmażony z porem i żurawiną boczek. Jajka rozbełtać, dokładnie wymieszać ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do jajek ze śmietaną, wymieszać. Masę jajeczno-śmietanową z serem rozlać na całej powierzchni quiche. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Quiche piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.