olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Quiche ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Quiche ze szpinakiem to idealny pomysł na podwieczorek albo kolację. Może być podany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Quiche ze szpinakiem

Składniki:

Quiche ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche ze szpinakiem
Przesianą mąkę łączę z masłem, żółtkami i śmietaną oraz tymiankiem. Zagniecione ciasto formuję w kulę i wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto wykładam do formy na tartę, dokładnie dociskając je na brzegach i piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Umyty i osuszony szpinak podsmażam na patelni wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem. Następnie dodaję masło, pokrojoną i podsmażoną cebulę, po czym doprawiam całość solą, pieprzem i Kucharkiem.Śmietanę łączę z jajkami, po czym wylewam ją na szpinak ułożony na upieczonym cieście. Na wierzchu układam kawałki sera ricotta.Formę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C i piekę przez 35 minut. Następnie wyjmuję formę i kroję quiche na porcje.

ETAP 1:

Quiche ze szpinakiem
Przesianą mąkę łączę z masłem i żółtkiem i zagniatam w kulę.

Przesianą mąkę łączę z masłem, żółtkami i śmietaną oraz tymiankiem. Zagniecione ciasto formuję w kulę i wstawiam na godzinę do lodówki.

ETAP 2:

Quiche ze szpinakiem
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy.

Ciasto wykładam do formy na tartę, dokładnie dociskając je na brzegach i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut.

ETAP 3:

Quiche ze szpinakiem
Szpinak podsmażam i doprawiam do smaku przyprawami.

Umyty i osuszony szpinak podsmażam na patelni wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem.

Następnie dodaję masło, pokrojoną i podsmażoną cebulę, po czym doprawiam całość solą, pieprzem i Vegetą.

ETAP 4:

Quiche ze szpinakiem
Śmietanę łączę z jajkami i dokładnie mieszam.

Śmietanę łączę z jajkami, po czym wylewam ją na szpinak ułożony na upieczonym cieście. Na wierzchu układam kawałki sera ricotta.

ETAP 5:

Quiche ze szpinakiem
Całość zapiekam w piekarniku przez 35 minut.

Formę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę przez 35 minut. Następnie wyjmuję formę i kroję quiche na porcje.