Przesianą mąkę łączę z masłem, żółtkami i śmietaną oraz tymiankiem. Zagniecione ciasto formuję w kulę i wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto wykładam do formy na tartę, dokładnie dociskając je na brzegach i piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Umyty i osuszony szpinak podsmażam na patelni wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem. Następnie dodaję masło, pokrojoną i podsmażoną cebulę, po czym doprawiam całość solą, pieprzem i Kucharkiem.Śmietanę łączę z jajkami, po czym wylewam ją na szpinak ułożony na upieczonym cieście. Na wierzchu układam kawałki sera ricotta.Formę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C i piekę przez 35 minut. Następnie wyjmuję formę i kroję quiche na porcje.
Zobacz film: Szpinakowe rożki z ciasta francuskiego
ETAP 1:
Przesianą mąkę łączę z masłem, żółtkami i śmietaną oraz tymiankiem. Zagniecione ciasto formuję w kulę i wstawiam na godzinę do lodówki.
ETAP 2:
Ciasto wykładam do formy na tartę, dokładnie dociskając je na brzegach i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut.
ETAP 3:
Umyty i osuszony szpinak podsmażam na patelni wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem.
Następnie dodaję masło, pokrojoną i podsmażoną cebulę, po czym doprawiam całość solą, pieprzem i Vegetą.
ETAP 4:
Śmietanę łączę z jajkami, po czym wylewam ją na szpinak ułożony na upieczonym cieście. Na wierzchu układam kawałki sera ricotta.
ETAP 5:
Formę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę przez 35 minut. Następnie wyjmuję formę i kroję quiche na porcje.